KARTELL TÖRTÉNETE

A híres, újító szellemmel megáldott, stílusos műanyag bútorokat, kiegészítőket gyártó cég, a Kartell, több mint hatvan éves múltra tekint vissza. A céget 1949-ben Gulio Castelli vegyészmérnök alapította a Milánó közelében fekvő Binascoban. Első termékei között praktikus gépkocsi kiegészítők szerepelnek, mint például a tetőcsomagtartóra erősíthető síléctartó, idővel azonban beköltözött az otthonokba is, ötletes, funkcionális háztartási eszközeivel. Ezek a termékek már felhívták a figyelmet a Kartellre és előre jeleztek egy újfajta, egyedi szemlélet kialakulását a műanyaggyártás területén. 1954-ben a Kartell létrehozott egy saját finanszírozású laboratóriumot és a hozzátartozó szlogent: "A műanyag, mint tudomány!". Itt egész Európára ható technológiai fejlesztéseket és anyagkísérleteket folytattak és folytatnak a mai napig. Az ötvenes, hatvanas években Gino Colombini, mint a Kartell akkori vezetője, rengeteg, változatos háztartási és irodai cikket álmodott meg, melyek közül számos terméket a neves Compasso d'Oro díjjal is jutalmaztak.

A laboratórium elkötelezett szakembereinek, dizájntörténetre ható újításaiknak eredményeképp, egyre több neves tervező és építész csatlakozott a Kartell csapatához. Köztük Anna Castelli-Ferrieri, az Olasz Ipari Formatervezői Szövetség és a Londoni Építészeti Kamara alapító tagja, A Domus Akadémia és a Milánói Műszaki Főiskola tanára. Sorra, olyan világhírű, elismert nevek járultak kreativitásukkal a Kartell sikeréhez, mint Sergio Asti, Gae Aulenti, Achille and Pier Castiglione, Joe Colombo, vagy Valerio Castelli.Így válhatott a Kartell név fogalommá az ipari formatervezés világában hetvenes évekre.

Valeri Castelli vezetése alatt, a cég további fejlődését segítve, 1972-ben a Centrokappa kutatási és oktatási központtal karöltve alakították ki a Kartell arculatát, reklámstratégiáját. Ennek keretében rengeteg kiállítás, bemutató került sorra és a cég sikert sikerre halmozott további díjak, elismerések elnyerésével.

A nyolcvanas évek végén Claudio Luti, a Versace korábbi igazgatója vette át a sikeres cég vezetését, újabb és újabb sztártervezők felvonultatásával, mint Philippe Starck, Ron Arad, Ferrucio Laviani, Paolo Rizzatto, Pierro Lissoni, Alberto Meda, Antonio Citterio, vagy Vico Magistretti. Emberfeletti lelkesedéssel, utánozhatatlan kreativitással és empatikus hozzáállásukkal formálták a Kartell világképét, népszerű világmárkát alkotva. 1999-ben született a Kartell Múzeum, ahol állandó, retrospektív kiállításon találkozhatunk az összes halhatatlan Kartell darabbal, mely valaha legördült gyártósorairól.

A 21. szádazban a Kartell az igényekhez mérten, - gyakran meg is előzve ezeket- továbbra is fejlődik és halad előre innovatív útján. Olyan új, fiatalos nevek is csatlakoztak a világhírű tervezőgárdához, mint Marcel Wanders, Patricia Urquiola, Ronan & Erwan Bouroullec, Patrick Jouin, Mario Bellini és Tokujin Yoshioka. Mára a Kartell 96 országban, több mint 120 üzletben értékesíti elegáns, kifinomult, szellemdús és nem utolsó sorban praktikus termékeit.